Cara nak kenalpasti handphone original atau tidak dengan nombor EMEI

By | 3:55 PM 26 comments

Ini merupakan kesinambungan dari post yang lepas, iaitu tips dan panduan sebelum beli handphone kali ni biar aku ringkaskan post ni dan terangkan dengan simple je macam mana cara kita nak kenalpasti handphone kita ni samada original atau pun tidak dengan ikut panduan yang aku ajar ni...ecehhh..sebenarnya aku tau pn dari kawan aku jugak, lepastu nak tahu mendalam lagi aku buat research sikit kat google.......

Macam mana nak tahu handphone kita original set ?

ok fistly macam biasa ni mesti semua orang dah tahu yang belakang handphone kita tu akan ada pelekat macam contoh gambar kat bawah ni kan, pelekat yang jenis bekilat-kilat and silau ni tapi setiap jenama atau brand handphone akan ada pelekat yang berlainan, ni aku bagi brand handphone yang ada dalam senarai kalau handphone korang takde dalam senarai kat bawah tu korang boleh buat research sendiri kat internet.



contoh sticker original set

Nokia authorized distributors are Zitron, Avaxx and i-Mobile.
Sony Ericsson authorized distributors are T-Choice, Grandtech, Midlands and Thorus.
Samsung main distributor is First Mobile Group (FMG) 
- FMG is giving 18 months warranty.
Motorola authorized distributor are Satellite Technics, Zitron and MDM.
Siemens authorized distributors are Zitron and FMG.- Panasonic's authorized distributor is Zitron.
LG's authorized distributor is Zitron.



Kenalpasti nombor EMEI pada telefon bimbit anda.

yang kedua pula kita kena kenalpasti nombor EMEI pada handphone kita..ok apa yang dimaksudkan dengan nombor EMEI. EMEI merupakan international mobile equipment identity dan merupakan 15 digit nombor unik pada handphone anda. Dengan menaip *#06# pada handset anda dan akan keluarkan nombor EMEI handset anda. Selalunya ianya juga boleh didapati di belakang handphone anda yang terletak dibawah permukaan bateri. Tahukah anda, nombor EMEI juga boleh digunakan untuk menyemak maklumat mengenai perkilangan, jenis model, tarikh dan tempat handphone tersebut dikeluarkan dengan melayari laman web Numbering Plan , anda hanya perlu masukkan nombor EMEI handphone anda dan tekan analyse


Nombor IMEI boleh membantu menjejaki atau menghalang telefon bimbit anda jika ia hilang. Apabila telefon dihidupkan, nombor IMEI dihantar dan disemak pada pangkalan data dalam EIR (Equipment Identity Register) rangkaian. EIR telah tiga kategori iaitu "senarai putih", "senarai kelabu" dan "senarai hitam". Operator boleh menghalang telefon bimbit dengan meletakkan ia di dalam senarai hitam. Juga dengan menggunakan Sistem Kedudukan Global operator boleh menjejaki pengguna telefon bimbit juga. Tetapi penggunaan senarai ini dan teknologi adalah mengikut budi bicara pengendali. Secara umumnya pengendali menyediakan perkhidmatan ini dalam kes siasatan khas sahaja.

carian nombor EMEI belakang handphone

Pastikan nombor EMEI yang ada di handphone dengan display dekat belakang handphone sama. Macam mana nak tahu nombor EMEI ( International Mobile Equipment Identity ) ?
  • Taip *#06# pada handphone korang
  • Kemudian dia akan paparkan nombor 15 digit, contohnya : 356828-02-030736-3
  • Ambil digit yang ke 7 dan 8 pada nombor tadi, contohnya: 02
           00 - pengilangan di kilang asal ( best Quality )         
           01 or 10 - pengilangan di Finland ( very good )            
           08 or 80 - pengilangan di Germany ( fair quality )            
           01 or 20 - pengilangan di China ( low quality )     
           04 - pengilangan di Korea    
           13 - pengilangan di Azerbaijan ( bad quality and dangerous for health )
           





setakat ni saja yang nak dikongsikan, kalau ada salah silap harap maaf ye, aku pon tak berapa nak pandai bab-bab ni, so info ni pun berguna untuk aku yang tiba-tiba and kalau-kalau nak beli handphone baru la kan..hehe..kalau ada apa-apa nak tambah boleh la komen..
Newer Post Older Post Home

26 comments:

  1. ooowh..cenggitu rupanya..k2 will take noted..mekaseh kawan :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. cner lak kalau 05 tlg tnya admin tuh

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. kalau number tu 03 dan 04. tu apa pula makna nya???

    ReplyDelete
  3. 04 -- korea lah...03..aut

    ReplyDelete
  4. Korea bagus ke x???

    ReplyDelete
  5. kalau 05..mknanye?

    ReplyDelete
  6. macam mana nak bezakan tab yang ori SME and yang fake ? ada cara tak ?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. nape tiada bagi jawapan 05.....muskil ni...

    ReplyDelete
  9. 05 cinta buatan malaysia....hehehe

    ReplyDelete
  10. kenapa 01 ada dua pengilang. china dan Finland

    ReplyDelete
  11. 05 dr amerika syarikat. Sangat2 bagus. Tq

    ReplyDelete
  12. 05 bersamaan dengan 01 coz HS aku IMEI nek 05/01 (",)

    ReplyDelete
  13. 05 atau 50 [dari Kilang Brazil, USA atau Finland] = VERY GOOD

    ReplyDelete

Click me