Monday, March 3, 2014

Baucer buku 1 Malaysia ( BB1M ) 2014


selepas pemberian brim berperingkat kepada rakyat Malaysia, sekarang tiba masa untuk pemberian baucer buku 1 Malaysia ( BB1M ) bagi pelajar macam aku ni. hari ni bertarikh 2 MAC 2014 pemberian baucer buku di Dewan Putra 1 Kolej 13 Universiti Putra Malaysia ( UPM ). Alhamdullillah dapat RM250, tapi aku pon tak tau nak beli apa dengan baucer ni sebabnya buku-buku pelajaran semua dah beli dan juga aku bukanlah penggemar novel dan tidak membaca novel sama sekali. hahaha

lecturer aku ada la bertanyakan kepada kami semua, dia tanya adakah masih relevan pemberian baucer buku ni kepada student ? dan kami semua cakap tak relevan dokterrr. haa sebabnya student juga perlukan sumber kewangan untuk kehidupan seharian mereka. tambah-tambah lagi setakat duit pinjaman tu memang tak cukup la kadang-kadang untuk satu semester. cuba korang bayangkan, bukannya semua kedai boleh terima baucer buku ni dan baucer buku ini sendiri ada tarikh luputnya. so untuk mengelakkan baucer buku tidak dapat digunakan so kami akan end up dengan membeli benda bukan-bukan dekat kedai Popular atau MPH book stores tu semata-mata untuk cukupkan jumlah baucer. 

tu la aku rasa better brim pon diberi kepada student dan bukanlah kepada bukan pelajar sahaja. ingatlah wahai manusia, pelajar pon ada juga nak beli benda lain selain daripada buku. harga bagi satu buah buku pon kadang-kadang cecah sampai RM80-RM90. agak-agak cukup tak kalau nak beli buku banyak-banyak dengan baucer buku RM250 ? so macam kami yang pelajar ni lebih gemar dan memilih untuk membeli buku yang dah di fotokopi je dalam erti kata lain buku fotostat je sudahnya sebab murah dan berbaloi-baloi.

akhir kata, tak sabar nak tunggu pc fair sebab dapat habiskan baucer dekat situ hahahahaha. eh aku pon tak cek senarai kedai buku yang boleh digunakan dengan baucer buku 1 Malaysia (BB1M). Agak-agak bertambah tak kedai yang layak tu dari yang sebelum ni. ok selamat menjamu mata dengan 5 keping baucer daripadaku. 

* tangkap gambar atas laptop baru tiba-tiba terfeeling sikit mihmihmih . nanti nak buat review pasal laptop kita yang baru la tapi tak tau bila. model ASUS 450CC 4th generation 750GB HDD 



Thursday, January 30, 2014

Braces #4 : setahun bergigi besi


first sekali yang korang pandang bila bercakap dengan orang adalah gigi kan ? eh jangan tipu la sebab aku pon macam tu jugak hihi. korang jangan lupagosok gigi sebelum nak cakap dengan orang tau wkakakaka. alhamdulillah dah lebih kurang 1 tahun 3 bulan aku pakai braces. alhamdulillah sekali lagi dengan izin Allah gigi aku dah beransur-ansur menjadi sebaris and aku dapat bagi senyuman paling manis dekat masyarakat haha.



level confident pon dah tinggi sikit untuk senyum alhamdulillah. bukan sebab nak bangga or cantik tapi memang hakikat sebelum bergigi besi aku mempunyai level confident yang agak rendah, nak senyum-senyum pon tutup mulut. kalau boleh memang tak nak bukak la gigi besi ni biar je kat situ  diam-diam sampai tua boleh tak ?

sebenarnya kita sendiri pon tak sedar bila masanya gigi ni bergerak and macam mana dia bekerja. sedar tak sedar gigi tu dah elok dah sebaris. tapi kalau kau nak tunggu je depan cermin pastu tengok gigi memang berjanggut la nak tunggu labu. alhamdulillah aku takde masalah untuk makan lagi, makan ikot sedap mulut je tapi makanan yang agak keras sikit tu aku elakkan makan sebab nak jaga gigi kan.



rupanya ada la beberapa orang bertanya dekat aku pasal braces ni dekat dalam page aku and facebook aku sendiri tapi aku boleh pulak tak perasan sebab mesej dia masuk dalam inbox tapi bahagian 'other' . dah lama baru perasan, so ini haa aku bagi tengok perkembangan gigi aku dari masa ke semasa.






7 Disember 2012




10 April 2013
time ni gigi agak kritikal sikit and agak susah nak makan, cakap sebab gigi belakang tu dia dah jatuh
kebawah and gigi bawah tu jadi renggang sebab kena tarik. sakit sakit sakit 





31 Julai 2013

time ni pakai braces yang straight tu sebab doktor nak bagi kedudukan yang betul.
lepastu pakai braces yang biasa balik.





dulu

                                   
sekarang



apa-apa pon Alhamdulillah dan syukur sangat sebab ini semua kerja Allah.
mesti gigi korang lagi cantik kan, original lagi, hahaha ok bai.


Wednesday, January 29, 2014

cuti-cuti di marina island


* baru berkesempatan nak update pasal cuti-cuti ni time mid sem yang lepas ( november 2013 ).

after the hectic semester marilah manjakan diri dengan bercuti hohoho. ini adalah satu plan yang agak lama jugak la kawan-kawan aku rancang untuk spend time together before mereka-meraka ni berumah tangga. and veryyy the tenkiu dekat kawan kita ni, Nur Syafiqah sebab dia la yang plan kan percutian kami ni. dialah yang cari tempat, dialah yang pilih tarikh bagi tak clash dengan semua orang dan dialah yang paling banyak bawakkan bekal makanan dan barang-barang lain untuk ktorang.

kebetulan aku pon tengah cuti mid sem so memang best la dapat pergi holidayyy. tapi tak jauh pon percutian kami ni tapi Alhamdulillah dapat jugak spend time together 2 hari 1 malam and that is the best moment yang tak boleh beli dimana-mana kedai. lokasi tempat tinggal kami adalah di Marina Coral Fishing Resort berkonsepkan chalet yang terletak di Lumut, Perak.




cuba tengok gambar belakang dekat atas ni, cantik kan chalet dia ? tempat dia agak terpencil sikit and betul-betul depan laut. bukak je pintu bilik akan nampak la laut yang sangat indah, memang fresh la kalau pagi-pagi macam ni. aku suggest tempat ni untuk honeymoon or bulan madu pon boleh gerenti tempat ni memang best. bagi abang-abang yang berminat untuk memancing pon aku syorkan pergi sini sebab tempat ni dia ada sediakan tempat untuk kita santai dan memancing di hadapan tiap-tiap bilik.

comel rumah dia macam kabin


bukak pintu bilik je dah nampak laut...wahhh

dalam chalet ada dua bilik dan satu bilik air


tempat untuk santai and memancing depan bilik dan tengok anak-anak ketam atas batu hihi


bila malam plak ktorang buat bbq sikit depan bilik, memang tenang la dengan angin sepoi sepoi bahasa and time tu plak dekat semua chalet tu rasanya takde orang kot sebab sunyi je yelaa time tu hari selasa kan siapa la plak nak pergi bercuti hari selasa wkakakaka. lepas habis bbq semua apa lagi berkumpul la satu bilik main game and buat confesion pasal diri masing-masing hihi.

esoknya aku bangun awal sebab nak pergi tenangkan diri dekat depan bilik. sangat-sangatlah mendamaikan bila pagi-pagi dengan sejuk, nyaman, dapat plak dengar deruan ombak, tengok ombak berbuih, tengok anak-anak ketam atas batu, ikan-ikan kecil berenang ditepian haishh mana nak jumpa lagi suasana macam ni. after dah packing barang semua ktorang pon singgah dekat satu pantai ni dalam keadaan hujan renyai ( tak ingat nama pantai ) tapi pantai tu takde orang pon memang best untuk
jadi bahan selfie and ambil gambar sepuas hati macam orang tak pernah jumpa pantai haha.


maaf kawan-kawan terpaksa tutup kaki korang hihi


kaki saya pon hihi

ok selamat tinggal lumut, nanti jumpa lagi.maka kami pon bergerak pulang ke ipoh.


Tuesday, January 28, 2014

nurul ain abd salam bagai anak patung comel


memandangkan aku agak stress dalam minggu ni, so aku decide nak pergi window shopping dekat times square, ok window shopping jela cuci cuci mata. aku pon masuk la dari satu kedai ke satu kedai ni, dalam tak sedar tiba-tiba ternampak perempuan cantik dan ayu tengah usung anak dalam stroller. tengok punya tengok rupanya blogger famous cantik manis nurul ain abd salam !!! ini kali kedua aku terjumpa dengan dia sebab masa first time jumpa dulu aku segan gila nak tegur dah la aku terlanggar dia dekat kedai spek mata. arghh tengok-tengok dalam stroller ada irdina and bila pandang muka mak dia OMKKK sekali blogger nurul ain abd salam daa.


kali ni aku tak nak buat segan dah nanti terlepas peluang la nak tegur. aku pon beranikan diri tegur dia...


aku : eh, ni kak ain kan ? ( salam pon tak bagi..ish3...)
dia : a'ah...( dengan muka comel ala anak patung dia mengiyakan je )
aku : eh...nak ambil gambar boleh ?
dia : boleh2..nanti kite panggil suami kite kat sebelah
aku : ok2..( usik2 pipi comel irdina )

kak ain pon pergi kedai sebelah panggil suami dia.

dia : yanggg..ada org nak ambil gambar ni.. ( sweetnyeerr..haha )


pengakuan ikhlas daripada aku,kak ain sangat la cantik n comel bila face to face dengan dia MashaAllah.yelaa kalau tengok gambar pon dah comel lagi la kalau jumpa depan-depan ye dakk. dapat la sembang-sembang sikit-sikit dengan dia, main-main dengan irdina supergebucomels tu and tetiba rasa nervous plak hahaha. dia tanya ada like ke dia punya instagram ? aku pon yang dalam tengah nervous pon jawab..ermm ntah la tak ingat, ada kot wkakakakaka...

yang tak boleh lupa, kak ain gelak memang sopan + cute hihihihi
link blog dia nurul ain abd salam

atlast

 nurul ain abd salam

 nurul ain abd salam


Saturday, January 25, 2014

punca cuaca sejuk di Malaysia dan salji di Indonesia hanya berita palsu




Perasan tak yang baru-baru ni rasa sejuk semacam je? tambah-tambah bila waktu pagi dan waktu malam, memang jarang dah nak bukak kipas sebab rasa duduk dalam aircond je dengan angin yang kuatnya rasa menusuk sampai ke tulang. baru-baru ni jugak kita digemparkan dengan berita kejadian salji di Indonesia, Masya Allah...terkejut sangat bila dengar. adakah kita telah bertukar musim? jika dengan Izin Allah semua benda boleh jadi kan. tapi malangnya berita tu semua adalah palsu semata-mata sebab kejadian tersebut telah disahkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia sendiri.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Secara relatifnya, bulan Januari dan Februari merupakan tempoh suhu minimum yang agak rendah berbanding bulan-bulan lain.

Suhu udara yang sejuk daripada biasa yang dialami di kebanyakan tempat, terutamanya di kawasan pantai timur dan utara Semenanjung pada minggu ini adalah disebabkan oleh tiupan angin timur laut yang agak kencang yang berpunca dari tanah besar China yang pada ketika ini sedang mengalami musim sejuk.

Selain itu, keadaan litupun awan yang kurang di seluruh Semenanjung Malaysia sepanjang minggu ini turut membantu merendahkan suhu pada waktu malam dan awal pagi.

Berdasarkan kepada keadaan cuaca dan tiupan angin untuk beberapa hari yang akan datang, keadaan cuaca sejuk ini dijangka akan berlarutan sehingga awal minggu hadapan.

Berita mengenai kejadian salji di Indonesi adalah tidak benar. Adalah agak mustahil untuk negara-negara beriklim tropika seperti Malaysia dan Indonesia untuk mengalami salji kerana suhu udara kedua-dua negara tersebut adalah tinggi sepanjang tahun.


sumber :
Jabatan Meteorologi Malaysia
Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi
23 Januari 2014

2leep