Asus Memopad 7 review

By | 7:45 PM 1 comment

Assalamualaikum

Dulu aku pernah jugak beli tablet china tapi tau jela kan baterinya sangat la tak tahan lama, lepastu aku jual balik dekat lowyat dapat la RM50 daripada harga asal Rm150. Sebelum beli aku ada buat comparison dekat google dan youtube dengan beberapa brand lain, ada jugak minat dengan tablet Acer Iconia A1-830 sebab design dia macam ipad mini tapi disebabkan harga yang agak mahal, aku terpaksa cari tablet yang mampu milik, maklum la student kan.

Nak dijadikan cerita aku sebenarnya nak beli tablet ni dekat lowyat sebab banyak jenis tab yang aku boleh pilih tapi kawan aku suggest satu tempat jual handphone atau tablet murah dekat subang jaya iaitu kedai directD. boleh google untuk maklumat lanjut. Dorang ada jugak iklan barang dekat mudah.my, kena pandai cari la. Tempat orang membeli belah gadjet secara borong sebab murah kot, tak tipu ! Tapi kalau nak beli dekat kedai directD ni,sebelum datang kena tau dulu handphone apa yang korang nak beli sebabnya kedai ni bukan macam kedai biasa yang boleh kita survey dulu handohone tu dan tengok dalam dia, bagitau je nak brand yang mana satu nanti dorang ambilkan. Kalau di directD ni korang dah confirm nak beli baru boleh buka kotak, once kotak dah buka consider sold.



Setelah membuat pilihan yang bijak lagi murah aku grab Asus Memopad 7 ME70C ni sebagai tablet kesayangan aku. First bila dah buka kotak tu, pandangan pertama wow teruja sangat dapat pegang memopad ni sebab ringan dan senang nak pegang bagi tangan kecil macam aku ni. Harga dia cuma Rm269 je berbeza dengan harga asal iaitu Rm499. Ungtungkan ? Free gift dia cuma dapat stand holder dan cable OTG je. No screen protector dan cover, so terpaksa beli di Sunway Piramid sebab situ je yang berdekatan.

Sedikit review daripada orang yang tak mahir teknologi :




Apa beza memopad dengan fonepad? Ok memopad hanya ada wifi sahaja manakala fonepad boleh call atau sms which is boleh letak simkad.Tapi bagi aku tak perlu nak call semua sebab aku dah ada satu handphone sony kesayangan pon dah cukup, tab hanya untuk guna wifi sahaja. Dari segi camera, memopad 7 hanya berbekal dengan camera 2mp dan front camera 0.3Gmp sahaja dan sangat la tak sesuai untuk mengambil gambar dan menjadi ratu selfie. Internal storage 4gb and ada slot untuk SD card .

Hanya terdapat dalam dua warna sahaja iaitu color hitam dan putih. At first mestilah aku nak warna putih kan sebab nampak elegant sikit kononnya, tapi time beli tu takde stok pulak makanya terpaksa ambil warna hitam. Ok jugak warna hitam, aku ni dah la jenis susah nak jaga barang elok-elok, kalau beli putih nanti cepat kotor pulak.



Bagi aku performance dia memang best, laju tapi kalau internet habis kuota jadi lambat la kan hahaha. Haa memang aku ni tak langgan apa-apa wifi pon, kalau nak harap wifi kolej memang selamanya limited je. So aku guna alternatif lain iaitu aku guna hotspot daripada handphone untuk connect wifi dekat tablet asus ni. Mudah kan. Memopad 7 ni memang support untuk document viewer, so senang kalau aku nak baca nota slide atau buat kerja dengan menggunakan tab ini. Aku download je apps officesuite dan polaris dekat Playstore dan dah boleh baca document. So far dah pakai sebulan and setakat ni masih ok alhamdulillah. Urusan kerja dan nota aku sekarang lebih terurus.
Newer Post Older Post Home

1 comment:

Click me