Wednesday, August 29, 2012

vitamin Blackmores sebagai diet tambahanku !




assalamualaikum

perempuan dan wanita mana yang taknak cantik ? cuba habaq sikit wey, semua orang sentiasa nak kelihatan cantik kan.ermm termasuklah sekali dengan aku. dari muda-muda ni la kita kena jaga kesihatan dan kecantikan, jangan tunggu dah tua baru la terasa nak berjaga sana sini kan. pemakanan la yang paling penting, jangan dok suka sangat makan makanan segera dengan air berkarbonat ni takde faedah pon makan, lagi mendatangkan kemudaratan adalaa.

lebihkan minum air masak dan banyakkan makan sayur & buah-buahan sebab sayur and buah tu banyak kandungan vitaminnya. tapi kalau memang korang semua dah tak mampu nak makan semua tu, jangan lupa ambil vitamin sebagai makanan tambahan atau supplement seharian kita. 

sebelum nak beli vitamin ni aku dah tengok banyak review kat google pasal produk blackmores ni halal ke tidak ? ada campur bahan-bahan kimia yang merbahaya ke  ? lepas buat kajian ( wahh kajiann ) baru la tahu serba sedikit pasal produk blackmores ni. kebanyakkannya  makan vitamin blackmores daripada vitamin yang lain macam redoxon, flavette, shaklee, shine, 21 century dan lain-lain. so memang rasa nak beli blackmores jela tapi confius nak beli vitamin C atau vitamin E ? tapi akhirnya...




dah beli kedua-dua sekali vitamin Blackmores Bio 500 E dan Blackmores Buffered C. tetapi sebenarnya tersilap pulak sebab mula-mula ingat nak beli vitamin Blacmores Bio C 1000mg tapi terbeli Buffered C 500gm sahaja. dah beli makan jela kan, promoter tu pon kate kalau kandungan 250mg pun sudah cukup sebenarnya. lain kali bila dah habis ni baru la beli blackmores Bio C tuu. sebenarnya rasa nak beli je semua vitamin A,C,E sekaligus tapi bajet lari sikit so beli vitamin C dengan Vitamin E sahaja. ada jugak tanya pasal Blackmores multivitamin and minerals tu tapi promoter tu cakap ok makan tu sebab kandungannya menyeluruh tapi sikit jela jumlahnya. 

kenapa kita kena makan vitamin ?
ia baik untuk kesihatan dalam, kulit, dan juga sebagai mencukupkan nutirition seharian kita. bukan semua orang makan makanan yang seimbang hari-hari kan?


Vitamin A

vitamin A membantu dalam mencantikkan kulit, bukan sahaja ia membantu penglihatan kita untuk menjadi lebih jelas, ia juga membantu kita dalam menjaga kesihatan kulit! vitamin A dikenal pasti boleh membantu menyingkirkan semua harmful elements didalam kulit kita, melambatkan penuan (bagus untuk mereka yang sudah mencecah umur 25 ke atas) dan ia membantu untuk kulit menjadi lebih muda.

Vitamin C




membantu mempercepatkan luka untuk sembuh, menyihatkan dan menguatkan gusi, mencantikkan kulit dan antioxidants, membantu menambah colagen dalam kulit supaya kulit kita tak cepat berkedut dan tua! harga Blackmores Buffered C RM 27.20 sahaja dekat watson after less tau !


Vitamin E



membantu meningkatkan kelembapan kulit disamping memberi keanjalan dan membuatkan kulit menjadi lebih tegang lagi! harga Blackmores Bio E RM 34.00 sahaja dekat watson after less tau ! jangan ragu-ragu kerana produk blackmores ni halal untuk dimakan. boleh refer blog saintis Islam.

cara makannya ialah sebiji sehari. aku beli yang kapsul and tablet yang mengandungi 30 biji sahaja sebab beli botol kecil, so boleh tahan selama sebulan. lepas ni boleh la buat review selepas sebulan makan vitamin. hehe. jangan ambil dos yang berlebihan tau karang tak pasal-pasal jadi kena side effect yang teruk, bersabarlah untuk cantik jangan terburu-buru nanti timbul masalah lain pulak. and lagi satu kalau ambil vitamin jangan lupa minum air masak banyak-banyak tau ! itu yang penting.  

tadi sempat lagi cashier watson promote suruh buat member card Watson, satu kad kena bayar RM12 sahaja and tak payah renew and takde expired date ! yehaa bila dengar takde kena renew aku ambil la satu sebab aku suka sangat shopping and menghabiskan masa dan duit dalam watson hehe.




lepas ni boleh la kumpul point.tadi dapat voucher diskaun sekali, tebal sangat macam-macam produk ada tapi yang sedihnya produk yang aku pakai takde dalam senerai baucer tu. huhu.psstt gambar ambil kat google je sebab malas snap gambar kad sendiri hehehe.

ok bye !



21 comments:

  1. dya pn mkan vitamin suplement ni.bagus tuk kulit.dlu muke dya byk sgt pimples.now alhamdulilah..
    vit c - brand GNC
    vit epo - brand cosway
    itu jek yg dya mampu beli dh 2 tahun makn tnpa henti.1 day 1 bijik memadai..hihihihi

    ReplyDelete
  2. kita baru nak try this supplement hope ok for my skin sbb kadang2 pimples naik jgk sikit kan so nak jaga dari awal. dah 21 tahun kan hehe :)

    vitamin epo tu actually utk apa sebenarnya ? kalau jenis period yang normal pon still boleh makan ke ?

    ReplyDelete
  3. klu mkn c sahaja bole x utk mncantikkan kulit? sbb i google vit c lg elok dr e..

    ReplyDelete
  4. baby lydia yg vitamin c GNC 2 kat mana ada jual?

    ReplyDelete
  5. singgah sini..baca pasal vitamin :)

    ReplyDelete
  6. @farah hari tu pergi beli vitamin ni dekat watson, promoter dekat vitamin tu kata kalau untuk kulit lebih baik ambil vitamin E ni and kalau vitamin c pulak bagus untuk jadi antibodi kalau kita selalu batuk atau selsema

    ReplyDelete
  7. boleh makan dua-dua sekali yew? x de masalah ke nanti?

    ReplyDelete
  8. @najwa roslan boleh je makan dua2 sekali. setakat ni kita makan ok je xde masalah tapi bergantung pada individu jugk la kan

    ReplyDelete
  9. Kalau time period bole amek ke vit c and e nie? Ke perlu stop dlu?

    ReplyDelete
  10. Vitamin a+c+e = collagen.. So dr makan collagen yg kdg xtau halal ke x.. Better mkn vitamin.. Kesihatan pun tjamin.. Ni doc panel family sy yg ckp pasal ni.. Hehe..

    ReplyDelete
  11. tengah period pon boleh ambil jugak vitamin ni

    ReplyDelete
  12. Visit you. Sy baru nak try blackmores buffered C. ;)

    ReplyDelete
  13. It is not my first tіmе to pаy a quicκ viѕit this website, i am brοwsing this ωеb site daіlly and get fastidious datа
    from heге daіly. ripple grateful dead - Rippln Reviews - rippln Mobile

    ReplyDelete
  14. Heуa i am for thе first tіme hегe.
    I fоund this bоаrԁ and I find It rеally useful & іt hеlреd me out much.
    I hoрe to gіve something back and аid others lіke yοu helpеԁ me.


    Feel free to visit my ρage; hcg diet

    ReplyDelete
  15. he3...baru review pasal blackmores...he3...ase sekrang jugak nak gie watsons...kih4

    ReplyDelete
  16. Exсellent ѕite you haѵe got heгe..
    It's hard to find high-quality writing like yours these days. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

    Feel free to visit my blog ... jlime.com

    ReplyDelete
  17. blackmores ni sy nak cuba yg fish oil punya

    ReplyDelete
  18. Saya pun br first time nk mkn blackmores ni but dah terbli yg multivitamins +mineral. ....

    ReplyDelete
  19. sy try vit bio c 1000mg tu jrwt mkin nk kwa byk plk..bsr2 lak jrwt yg kwa tu..tp tme sy mkn..sy mkn skli multivitamin blckmores gk..actually muke sy nie mmg de prut jrwt coz muke dr dlu mmg bjrwt..ps2 da lcin blk..bile mkn bio c tu yg nk kwa jrwt je npe ekk..muke sy mmg jnis bmnyk?jd tkut lak nk mkn g nie..nk tnye spnjng awk mkn ok x..?

    ReplyDelete
  20. I pun ambil vita c n vita e.. Memang sgt berbeza dr sebelum ambil vitamin dulu. Vitamin mmg satu keperluan.

    ReplyDelete

komen jela pape yg korg ske

2leep