bahaya mendengar musik, menonton tv dan pasang lampu ketika tidur

By | 9:52 AM 5 comments

Benda ni memang selalu terjadi dekat kita kan, terutamanya student macam aku ni selalu nak cukup tidur dan yang nak siapkan assignment, tambah-tambah sekarang nak dekat final exam lagi la tidur je atas nota-nota dengan tak tutup lampunya..



Ini bagi yang dapatkan tips tidur dengan lena bagi sesiapa yang tak tahu lagi mengenai hal ini, kalau korang nak tau kenyataannya setelah terbangun korang akan merasa lebih tegang (stress). Bahkan ada yang merasa seperti tidak tidur semalaman. Senang kata tidur tak puas la.

Sewaktu kita tidur sebenarnye kalau korang nak tau otak tidak pernah tidur. Otak selalu menjalankan aktivitinyer walaupun tidak sesibuk seperti waktu kita berjaga, iaitu menjalankan sistem metabolisme tubuh.Pada malam hari, seiring menurunnya aktiviti tubuh, rentak gelombang otak pun mengalami penurunan.

Namun apabila kita tidur sambil mendengarkan musik, television dalam keadaan hidup atau lampu sedang menyala terang, maka gelombang suara atau cahaya yang dipancarkan oleh peralatan tersebut tetap diterima oleh pancaindera pendengaran dan penglihatan kita.





Gelombang suara diterima oleh alat pendengaran di dalam telinga dan gelombang cahaya tetap dapat menembus kelopak mata dan diterima oleh retina dan lensa mata .Gelombang-gelombang tersebut akan diteruskan ke otak kita. Otak yang harusnya berehatakan kembali terangsang untuk bekerja dan mengubah informasi yang masuk.

Apabila hal ini berlangsung sepanjang malam, bermakana kita hanya tidur menurut tubuh luar, tetapi tidak menurut otak.Otak akan terus bekerja mengolah informasi yang masuk tersebut. Jadi jangan biarkan otak Anda keletihan kerana harus tetap bekerja pada malam hari, sedangkan di siang hari otak jugak akan digunakan sepenuhnya melakukan kerja seharian.




ok moral of the story, kalau nak dapatkan tidur yang lena and berkualiti jangan kita nak dengar lagu sampai terlena dan tutup la lampu bilik dan tv sebelum tidur untuk jimatkan elektrik ^__^





Newer Post Older Post Home

5 comments:

  1. dah genab setahun saya tidur sambil tengok tv dan lampu terpasang.... tapi minggu ni allhamdullilah saya dapat tido yang mencukupi setelah meminta pertolongan dari yang Maha Esa...





    Blog Bukan Sekadar Tulisan | by Aqmil Lambung

    ReplyDelete
  2. arghhh .. termengantuklah plak! mlm ni nak tidur padam lampu! eh, berani ke? :(

    ReplyDelete

Click me