Hukumnya HARAM ! Jangan buat rambut Mohawk ( balong ayam ) dan rambut style hair tatto

By | 8:24 PM 25 comments


Hukum rambut mohawk dan hair tatto HARAM

Pernah tak terfikir lelaki atau mungkin perempuan kat luar sana nak buat rambut macam ni ? Ala mesti punya kan korang-korang ada niat nak buat rambut gaya macam ni. Nasihat aku dekat korang tak payah gatai-gatai nak buat sebabnya Ustaz Azhar Idrus jelas mengatakan buat rambut Mohawk ( ala-ala balong ayam) dengan buat rambut style hair tatto ala-ala cukur tepi macam pemain bola sepak Malaysia  (Qaza') tu HARAM ! Rambut mohawk ini dosa kalau kita buat sebab mengikut ada kaum penyembah roh-roh orang yang telah mati. Kalau nak lebih penjelasan mengenai rambut ini boleh tengok kat bawah ni, siap dengan printscreen lagi soalan dari page Ustaz Azhar Idrus. Aku ni bukanlah pandai sangat bab hukum hakam tapi kalau dah jelas HARAM aku nak share la dekat korang supaya tak buat lagi lepas ni.


Larangan melakukan qaza‘ ini telah disebut dengan jelas di dalam hadis daripada ‘Abdullah bin ‘Umar ra katanya yang bermaksud :

"Sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam menegah daripada melakukan qaza‘ (mencukur sebahagian daripada rambut kepala)."
(Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)



Dalam hadis yang lain daripada ‘Abdullah bin ‘Umar ra yang bermaksud :
"Sesungguhnya Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam telah melihat seorang kanak-kanak yang dicukur sebahagian rambutnya dan ditinggalkan sebahagian yang lain, lalu Nabi melarang mereka berbuat demikian dan Baginda bersabda: "Kamu cukur (rambut itu) kesemuanya atau kamu tinggalkan kesemuanya (tidak mencukurnya)."
(Hadis riwayat Abu Daud)





Hukum rambut mohawk dan hair tatto HARAM


dah jelas kan sekarang ?


Newer Post Older Post Home

25 comments:

  1. baru tau, xnak lah saya nak buat rambut ala-ala tattoo tu. takut plak jadinya. hehe,

    http://cloudboy93.blogspot.com/2012/05/new-facebook-welcome-page-style.html

    ReplyDelete
  2. haa alin ada jugak terbaca benda ni. :)

    ReplyDelete
  3. tapi macam mana pulak kalau laki nk kemas kan rmbot mcm rmbot hitler? kan ke cukur separuh, biar separuh

    ReplyDelete
  4. mohawk pun salah ? ini dah pelik . penyembah roh roh orang mati ? agama mana ni ? kalau qaza ye laaa haram tapi mohawk ? aipp . xtertulis pun dlm al-quran ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skrg ni nabi ckp mmotong sbhagian rmbut dn mningglkn sbhagian lg rmbut,mohawk cmtu la

      Delete
  5. mohawk pun salah ? ini dah pelik . penyembah roh roh orang mati ? agama mana ni ? kalau qaza ye laaa haram tapi mohawk ? aipp . xtertulis pun dlm al-quran ?

    ReplyDelete
  6. alarh org skunk bwt style rmbut cm2 p0wn bkn sbb mw ikt amalan 0rg dulu2 mw men sembah2 r0h yg udah mati. ketingalan zaman larh minah ne. 0rg skunk bwt rmbut cm2 p0wn bp mw bstyle jak...bkn da pa2 p0wn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bodoh ko x baca hadis ke??dh nabi ckp haram,haramlah,ko boleh ke dpt syafaat dripada rambut tu???

      Delete
  7. alarh org skunk bwt style rmbut cm2 p0wn bkn sbb mw ikt amalan 0rg dulu2 mw men sembah2 r0h yg udah mati. ketingalan zaman larh minah ne. 0rg skunk bwt rmbut cm2 p0wn bp mw bstyle jak...bkn da pa2 p0wn.

    ReplyDelete
  8. Kalau dah nabi ta bagi ta payah la buat. Kau mati nt nk dpt syafaat sape? Ngn sape kau nk berjalan dinpadang masyar nt lau kat bumi ni dah derhake ngn nabi? Nabi kate ta bole ta bole lah. Yg nkbikut style yahudi tu kenape? Ikut la sunnah. Ni tak. Tgok jubah kopiah bukan main benci lagi. Kate org islam? Islam ape tu?

    ReplyDelete
  9. Kalau dah nabi ta bagi ta payah la buat. Kau mati nt nk dpt syafaat sape? Ngn sape kau nk berjalan dinpadang masyar nt lau kat bumi ni dah derhake ngn nabi? Nabi kate ta bole ta bole lah. Yg nkbikut style yahudi tu kenape? Ikut la sunnah. Ni tak. Tgok jubah kopiah bukan main benci lagi. Kate org islam? Islam ape tu?

    ReplyDelete
  10. uwawww malaysie tak tau style..
    ini zaman modern mah....

    ReplyDelete
  11. HUKUM QAZA’ (MENCUKUR SEBAHAGIAN KEPALA DAN MEMBIARKAN YANG LAIN).

    Definasi qaza seperti kata Imam Nawawi:

    القزع حلق بعض الرأس مطلقا وهو الأصح

    Qaza’ ialah mencukur sebahagian kepala.

    Hukum Qaza’

    ULAMA TELAH BERSEPAKAT MENYATAKAN MAKRUH QAZA’

    Imam Nawawi menyebut dalam kitab al-Minhaj (syarh sahih Muslim):

    وأجمعوا على كراهة القزع إذا كان في مواضع متفرقة إلا أن يكون لمداواة وهي كراهة تنزيه

    Sepakat ulama bahawa makruh QAza’ sekiranya cukur dibeberapa tempat dan dikecualikan sekiranya untuk tujuan perubatan. Maksud makruh disini ialah makruh yang biasa (bukan makruh tahrim)

    PENDAPAT EMPAT MAZHAB

    MAZHAB HAMBALI

    Al-Mardawi dalam kitab al-Insaf berkata:

    ويكره القزع بلا نزاع وهو أخذ بعض الرأس وترك بعضه على الصحيح من المذهب

    Makruh Qaza’ tanpa ada pertikaian iaitu mencukur sebahagian kepala dan meninggalkan sebahagian lain. Ini pendapat sahih dlm mazhab Hambali.

    MAZHAB MALIKI

    An-Nafrawi berkata:

    يكره القزع وهو تفريق شعر الرأس مع حلق ما بينه

    Makruh Qaza’ iaitu membelah rambut dengan mencukur ditengahnya.

    MAZHAB HANAFI

    Imam ibnu Abidin berkata dalam Hasyiahnya:

    ويكره القزع وهو أن يحلق البعض ويترك البعض قطعاُ مقدار ثلاثة أصابع

    Makruh Qaza’ iaitu mencukur sebahagian dan membiarkan yang lain terpisah-pisah sekadar 3 jari.”

    MAZHAB SYAFIE

    Imam Nawawi berkata dalam kitab Raudatut Talibin:

    كُره القزع وهو حلق بعض الرأس سواء كان متفرقاً أو من موضع واحد

    Makruh Qaza’ iaitu mencukur sebahagian kepala samada ditempat yg berbeza atau tempat yang sama.

    DALIL MAKRUH

    ابن عمر رضي الله عنهما يقول : سمعت رسول الله صلى الله عليه و سلم ينهى عن القزع

    Ibnu Umar berkata “AKu mendengar Rasulullah saw menegah dari Qaza’ ([ البخاري برقم 5576 ومسلم برقم 2120]

    عن ابن عمر رضي الله عنهما : أن النبي صلى الله عليه و سلم رأى صبياً قد حلق بعض شعره وترك بعضه فنهاهم عن ذلك فقال ” احلقوه كله أو اتركوه كله ” [رواه أبو داود 4195].

    Sesungguhnya Nabi saw melihat seorang budak mencukur sebahagian kepalanya dan membuiarkan sebahagian yg lain. Nabi saw menegahnya dan berkata “ Hendaklah kamu mencukur semuanya atau membiarkan semuanya.”

    PENTING

    1. ULama berkata larangan ini tidak haram kerana termasuk dalam bab adab.
    2. Dibolehkan qaza’ untuk tujuan perubatan seperti yg disebut oleh imam Nawawi
    3. menggunting dan menipiskan tepi tidak termasuk dalam larangan.
    4. Berdosa mengeluarkan hukum haram qaza’ sekiranya dia bukan ulama yg mujtahid (seperti tersebar dalam fb)

    ReplyDelete
  12. HUKUM QAZA’ (MENCUKUR SEBAHAGIAN KEPALA DAN MEMBIARKAN YANG LAIN).

    Definasi qaza seperti kata Imam Nawawi:

    القزع حلق بعض الرأس مطلقا وهو الأصح

    Qaza’ ialah mencukur sebahagian kepala.

    Hukum Qaza’

    ULAMA TELAH BERSEPAKAT MENYATAKAN MAKRUH QAZA’

    Imam Nawawi menyebut dalam kitab al-Minhaj (syarh sahih Muslim):

    وأجمعوا على كراهة القزع إذا كان في مواضع متفرقة إلا أن يكون لمداواة وهي كراهة تنزيه

    Sepakat ulama bahawa makruh QAza’ sekiranya cukur dibeberapa tempat dan dikecualikan sekiranya untuk tujuan perubatan. Maksud makruh disini ialah makruh yang biasa (bukan makruh tahrim)

    PENDAPAT EMPAT MAZHAB

    MAZHAB HAMBALI

    Al-Mardawi dalam kitab al-Insaf berkata:

    ويكره القزع بلا نزاع وهو أخذ بعض الرأس وترك بعضه على الصحيح من المذهب

    Makruh Qaza’ tanpa ada pertikaian iaitu mencukur sebahagian kepala dan meninggalkan sebahagian lain. Ini pendapat sahih dlm mazhab Hambali.

    MAZHAB MALIKI

    An-Nafrawi berkata:

    يكره القزع وهو تفريق شعر الرأس مع حلق ما بينه

    Makruh Qaza’ iaitu membelah rambut dengan mencukur ditengahnya.

    MAZHAB HANAFI

    Imam ibnu Abidin berkata dalam Hasyiahnya:

    ويكره القزع وهو أن يحلق البعض ويترك البعض قطعاُ مقدار ثلاثة أصابع

    Makruh Qaza’ iaitu mencukur sebahagian dan membiarkan yang lain terpisah-pisah sekadar 3 jari.”

    MAZHAB SYAFIE

    Imam Nawawi berkata dalam kitab Raudatut Talibin:

    كُره القزع وهو حلق بعض الرأس سواء كان متفرقاً أو من موضع واحد

    Makruh Qaza’ iaitu mencukur sebahagian kepala samada ditempat yg berbeza atau tempat yang sama.

    DALIL MAKRUH

    ابن عمر رضي الله عنهما يقول : سمعت رسول الله صلى الله عليه و سلم ينهى عن القزع

    Ibnu Umar berkata “AKu mendengar Rasulullah saw menegah dari Qaza’ ([ البخاري برقم 5576 ومسلم برقم 2120]

    عن ابن عمر رضي الله عنهما : أن النبي صلى الله عليه و سلم رأى صبياً قد حلق بعض شعره وترك بعضه فنهاهم عن ذلك فقال ” احلقوه كله أو اتركوه كله ” [رواه أبو داود 4195].

    Sesungguhnya Nabi saw melihat seorang budak mencukur sebahagian kepalanya dan membuiarkan sebahagian yg lain. Nabi saw menegahnya dan berkata “ Hendaklah kamu mencukur semuanya atau membiarkan semuanya.”

    PENTING

    1. ULama berkata larangan ini tidak haram kerana termasuk dalam bab adab.
    2. Dibolehkan qaza’ untuk tujuan perubatan seperti yg disebut oleh imam Nawawi
    3. menggunting dan menipiskan tepi tidak termasuk dalam larangan.
    4. Berdosa mengeluarkan hukum haram qaza’ sekiranya dia bukan ulama yg mujtahid (seperti tersebar dalam fb)

    ReplyDelete
  13. klau kite tak brape tak tau hukum hakam jgn suka hti mngatakan sesuatu bnda toe haram sedangkan tiada bukti yg sahih mnyatakan bnde toe haram.para alim ulama dan ustaz2 slalu mngatakan sesuatu yg mempunyai maksud yg mendalam.

    ReplyDelete
  14. huhh....tekejut aq! potong ngan cukur lain ek? owh..klau potong/nipiskan tepi boleh la.... terbaca yg hamba Allah SWT ckp yg last skali tu...

    ReplyDelete
  15. yang gambar atas skali tu ape tak nama nya punk....bukan mohawk kot tu....klau punk memang jelas kot xleh.....ni lagi satu penting '' potong/nipis dengan cukur lain...klau cukur botak terus...

    ReplyDelete
  16. Kalau dh tak pasti tu tak payahlah buat.. Nabi pun tak suka, so kenapa tak ikut nabi.. Yg tak pasti nye ialah samada haram(berdosa) or makruh(Allah tak suka). Bukannya samada sunat atau harus. Benda tu lebih kepada negatif so TAK PAYAHLAH BUAT

    ReplyDelete
  17. . dh x leh buat tuhh,, x leh lh . lagi pown rambut tuhh nmpak annoying gile .

    ReplyDelete
  18. tapi kalau cukur rambut mcam wat side burn tu? tu pun cukur di bahagian tepi dan membiarkan di atas kepla kan ? qaza ke

    ReplyDelete
  19. Aku penah baca qaza' ni makhruh, bkn hrm... Caner tu....?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ko dh baca blom hadis kat atas tu???

      Delete
  20. potong rambut style gantung dikira qaza' jugak tak ?
    just nak tahu

    ReplyDelete
  21. Yang banyak cakap suruh ikut je ni perempuan. Lu orang tak nipiskan sideburn boleh la sembang lebat. Kami lelaki ni kalau nak rambut kemas kena nipiskan tepi. Nipis dan cukur tak sama. Aku tumbuk jugak sape cakap pandai ni. Lu orang pempuan rambut panjang duk diam sudah. Jangan nak cakap pandai.

    ReplyDelete
  22. http://darulilmi.org/2012/06/16/hukum-qaza-mencukur-sebahagian-kepala/

    ReplyDelete

Click me