Saturday, August 25, 2012

Make up simple cara saya ! STEP by STEP



assalamualaikum
hari ini tiba-tiba rasa nak buat review base make up yang pakai seharian. walaupun aku ni bukan jenis yang suka bermake up bagai tapi aku pakai yang basic je hari-hari. sebenarnya dulu dah pakai macam-macam produk kemudian muka aku tak berapa sesuai so timbul la jerawat dekat muka. aku tak tahu la kenapa aku tak boleh pakai toner, mesti muka naik jerawat. pakai toner kan boleh menutup liang-liang pori dekat muka so sampai sekarang aku tak pakai toner untuk make up. haha. 




dulu pernah cuba toner Aiken tea tree oil pore refining toner and Clean and Clear toner pon still naik jerawat. untuk pelembab aku pakai Clean and Clear Moisturizer, sunblock pulak pernah cuba Sunplay SkinAqua UV Mild Milk with SPF25++ tapi dua-dua ni pon habis naik jerawat. ish ish kesian muka i tau.


last-last hari tu pergi la watson kan sebab sekarang kan tengah sales habis tambah-tambah ada rezeki lebih hasil jualan preloved items so mana boleh lepaskan peluang. tapi sebelum pergi watson tu aku tengok dulu dekat bahagian make up dalam jusco tu kan, ingat nak cari la pelembab and sunblock yang bagus kan. mula-mula intai produk clinelle tapi harga agak mahal sikit, tiba-tiba datang la sorang promoter ni dia cadangkan dekat aku untuk try produk Nutox, tapi masa tu dia bagi test dekat tangan produk pelembab Nutox and Nano White, lepastu aku rasa yang nano white tu melekit sikit and nutox tu dia blend je dengan kulit aku. so aku pon ambil la Nutox Oxyfusion Moisture Emulsion with SPF25 PA++ dengan harga RM33.90 after sales. bila dah rasa ok pakai so aku pon beli la pulak Nutox Oxyfusion Solar Block SPF45 PA++ RM31.37 after sales. 




bila review dalam internet kata kalau dah pakai pelembab yang dah ada SPF / UV Protection tak payah pakai sunblock dah and ada yang kata kena pakai jugak untuk mengelakkan muka kita dari terkena skin cancer akibat cuaca yang terlalu terik sekarang ni. aku pon tak berapa pro, so pakai je sunblock. lepastu aku beli face mist spray untuk bagi tahan make up dekat muka. mula-mula tak tau jugak apa tu face mist hahaha tapi bila baca blog fatin liyana dulu baru la tau hahaha lembap gile. banyak yang review pakai face mist etude house,avene and body shop kan ? tapi aku malas nak mencari yang lain tu sebab terjumpa ZA total hydration Energy Mist with Vitamin B dengan harga yang berpatutan RM22.87 after sales.


pakai energy mist dari ZA ni bagi muka kita nampak segar je bila dah spray tu and bagi efek muka kita nampak kilat-kilat gitu. yela sekurangnya bila dah apply make up tu takdelah nampak serabut sangat bila dah spray benda ni. cara nak pakai senang je, bila dah letak pelembab and bedak asas tu just spray je dekat muka dengan jarak 15CM. bila spray tutup mata tau oullss hahahaha. 

so untuk bedak aku pakai Miyami two way foundation UV Protection ( Medium ) produk dari Cosway ni. so far Alhamdulillah la pakai takde apa-pa efek sampai sekarang and dah serasi dengan bedak ni. dulu tengok ramai sangat pakai kata bedak ni best, so aku pon cuba la tengok-tengok ok harga dalam RM30++ kalau tak jadi member cosway. Malas rasanya nak jadi member sebab aku beli bedak ni setahun sekali je. 





ini jela base make up aku yang tak seberapa and yang sesuai dengan kulit muka aku. kadang-kadang produk yang mahal pon belum tentu sesuai dengan kulit muka kita, so ak beli yang sederhana je asalkan serasi dengan kulit. ni ada list antara yang aku pakai seharian sebagai base make up tutorial yang tak seberapa ni :-
  1. Clean & Clear foaming facial cleanser
  2. No toner ( nanti muka jerawat )
  3. Nutox Oxyfusion Moisture Emulsion with SPF25 PA++
  4. No foundation / bb cream (malas sebab nanti muka rasa berat )
  5. Nutox Oxyfusion Solar Block SPF45 PA++
  6. Miyami two way foundation UV Protection ( Medium )
  7. ZA total hydration Energy Mist with Vitamin B ( face mist spray )


* letak gambar sendiri lepas make up - no edit ( atas permintaan blogger nurul izzati  )

perasan tak yang aku tak sentuh pasal blusher and lipstik / lipbalm. yeahh hehe sebenarnya aku malas nak pakai blusher and kadang-kadang je pakai itupun pinjam kakak punya hahaha. bila pakai blusher muka aku dah jadi macam opera cina and kenapa aku tak pakai lipstik or lipbalm pulak sebab bibir aku ni alah semua tu nanti kulit bibir akan mengelupas and berdarah. aku bersyukur je dengan warna bibir yang sedia ada sebabnya bibir aku ni dah memang tebal and merah, kalau pakai nanti nampak macam negro plak hahaha.




8 comments:

  1. mira tunjukla gamba mira after make up.. zety ade pakai yang ZA energy mist tu after aply make up ok la... nampak muka cam berseri2... ho3.... tapi kenkadang jadi berbelak bedak xtau nak wat cane untuk nampak betul2 natural n flawless..

    ReplyDelete
  2. @Nurul Izzati as u wish, kte letak da satu gambar lepas makeup. no edit tapi dlm gmbr ok la depan2 takdela flawless pon.kte rasa u patot spray sikit je kot ZA energy mist tu sebab nanti kalau banyak spray kulit nmpk berminyak sangat cmpur dgn make up lg dah jadi serabut.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. oh yeke.. ptutla mcm berbelak.. zati da tak pakai da ZA enrgy mist tu.. zati tukar da pakai Bio spring water lak.. hu3.. ok la.. tengs mira.. nampk nat mira make up.. nt zati perbaiki lg cra make up zati.. hu3.. (",)

    ReplyDelete
  5. check my review pasal bb cream bb cream paling best.hehe http://afifahfiey.blogspot.com/2013/12/review-molly-dolly-bb-doll.html
    btw im newbie here.suka sangat baca blog kamu :)

    ReplyDelete
  6. tengs y..
    Artikelnya menarik n moga membantu juga buat pembaca yg lainnya
    oya klo untuk kaos kaki muslimah saat ini sperti apa y..

    ReplyDelete

komen jela pape yg korg ske

2leep