slot akasia tiramisu vs resipi kek tiramisu....nyumnyumm

By | 8:31 AM 3 comments
ermmm jom hari ni kita belajar cara nak buat kek tiramisu..aku tahu korang mesti terliur kan bila tengok cerita tiramisu kat tv3 tuu..best kan cerita tuu..tapi semalam takde pulak cerita tu..aku pon faham maybe pihak tv3 nak menghormati arwah faizal yusof yang baru je meninggal 3hari yang lepas.....

teringin jugak nak tahu kek tiramisu ni diperbuat dari bahan apa kan..jom tengok resipi nak buat kek tiramisu

 



  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan


  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 2 bahagian
  5. Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
  6. then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
  7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar.
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya.
  10. p.s yg kek bulat kicik tue, kite guna mould donat. Letak kek dulu, pastu letak krim. Biar dlm peti kejap sebelum keluarkan mould.:)
 ok selamat mencuba ye..........

harap-harap hari ni dah start balik cerita tiramisu tu..best la cerita tu rasa macam sweet je.....



Newer Post Older Post Home

3 comments:

  1. yummy!! sodapnye laaa.. nak kena cuba-try-test jugak ni.. :P

    ReplyDelete
  2. huhu... sedapnye la... nak try wat.. tp tak ter try2 pun.. takde bajet nak beli bahan... huhu...

    ReplyDelete

Click me