perjalanan dari KL Sentral ke Ipoh dan Ipoh ke KL sentral

By | 7:26 PM 9 comments



assalamualaikum
sebelum ni nasib la pernah jalan-jalan dengan kawan-kawan kelas poli dulu pergi KL naik ETS. ktorang saja nak jalan-jalan KL, pergi la KLCC and jalan tar naik monorail. kiranya takdelah macam terkejut sangat bila dapat sambung study dekat UPM and kena harung semua ni sorang-sorang. bersempena dengan cuti Malaysia hari Isnin, aku pon dah cadang nak balik rumah hari jumaat sebab takde kelas hari jumaat.

so bergerak la pagi dari kolej 12 ke fakulti bahasa untuk tunggu bus yang akan bawak pergi ke KTM Serdang. sesiapa yang nak balik naik train bolehla ke KTM Serdang tapi kalau sesiapa yang nak naik bas aku tak tau lagi macam mana. hehe. harga tiket dari KTM Serdang ke KL Sentral RM3.70


gambar hiasan

bila dah sampai KL Sentral kena beli tiket untuk ke Ipoh pulak. naik keretapi laju orang cakap ataupun nama glamour ETS. hehe. tiket ada 3 jenis iaitu silver, gold dengan platinum. kiranya silver ni paling murah la diikuti dengan gold and platinum. masa nak balik ipoh tu nasib baik la ada tiket silver kalau tak banyak jugak duit habis ni. harga tiket silver hanya RM25. perjalanan ke ipoh mengambil masa 2 jam lebih. boring memang boring la kalau boleh nak bawak makanan banyak-banyak biar orang sebelah jeles. haha.






gambar hiasan

sempat la berehat dekat rumah walaupun sekejap je cutinya. lepas ni memang susah nak balik rumah sebab koko dah start sabtu minggu depan. so memang akan menetap kat UPM ni sampai la cuti raya haji. huhu. untuk tiket balik ke KL Sentral memang dah fully booked sebab aku tau ramai yang nak balik hari isnin sebab cuti sampai isnin je kan. tiket silver memang dan habis  yang tinggal hanya tiket platinum je. aku kena la ambil tiket yang awal sebab perjalanan aku jauh kan nak ke kl sentral, ktm serdang, upm. nampak memang tak jauh tapi aku balik sorang-sorang plak tu so kena la berhati-hati. bagi harga tiket platinum untuk ke KL Sentral RM45. memang la mahal kan tapi nak buat macam mana kalau tak, tak balik la aku. hehe. rupanya tiket platinum ni ada sediakan makanan untuk penumpang. dah la aku tak breakfast pagi tadi, dapat pulak nasi lemak free memang sedap la kan. hari tu aku pergi dengan member naik platinum jugak tapi kenapa tak dapat pon makanan free ? pelik-pelik



lenguh letih penat semua ada dah tak senang duduk dalam train. kalau rasa nak buang air tu better pergi tandas cepat sebab ktm ni ontime sampai. janganlah gedik nak pergi toilet masa dekat-dekat nak sampai. tadi masuk toilet macam nak terbang rasanya sebab tingkap terbukak, lepas tutup tu ok la takdelah angin kuat sangat masuk. haha


tiba je kat kl sentral dah kena beli tiket ke ktm serdang plak. Beli tiket di kaunter ni tau



harga tiket ke Serdang RM1.70. huhh ? lagi la pelik hari tu serdang ke kl sentral RM3.70 ? yang ni plak kl sentral ke serdang jadi RM1.70 ? ada pulak kejap murah kejap mahal. hahaha. lantak la asalkan aku boleh balik dengan selamat. hehe. tadi aku lengah-lengah je turun bawah, rupanya train dah sampai. yela dah la beg berat tak larat aku nak cepat-cepat aihh,. dengan kekuasaan badan aku yang kecik ni hanya boleh bergerak 1.5 cm je sejam. nasib baik sempat masuk dalam, baru je letak menapak kaki dekat dalam tu dah pintu dah nak tutup.hahaha.





sampai ktm serdang kena merentasi jambatan yang panjang sangat. aku dah penat dah ni, walaupun beg tu beg tarik tapi still rasa berat jugak. aku gagahkan jugak la kalau tak siapa lagi nak tolong angkut beg aku ni.
tunggu la dalam 20 minit macam tu bas upm pon sampai. maka naiklah dengan selamatnya.

senarai harga tiket KTM : 

                                                        
                                                        PLATINUM                    GOLD                        SILVER
NORMAL                                        RM45.00                       RM35.00                      RM25.00
WARGA EMAS                               RM34.00                       RM27.00                      RM20.00
KANAK-KANAK                           RM27.00                       RM22.00                      RM17.00
OKU                                                 RM31.00                       RM25.00                      RM19.00
PESARA KERAJAAN                     RM34.00                        RM27.00                     RM20.00

*  bagi pelajar jangan lupa tunjuk kad matrik tau, mana tau dapat diskaun ke (^__^)





Newer Post Older Post Home

9 comments:

  1. salam.....nak tanya ckit boleh?? sy org sarawak n akan bercuti ikut husband g perak...so,tgh survey trnsport nk g sana...huhu...train paling awal pukul brpa ye sis?? dpt la saya n husband bajet masa nak g kl sentral dari KLIA....hehe

    ReplyDelete
  2. @Anonymous train ets dari kl ke ipoh pukul 6.05 pagi, tapi kalau nak ade jugak pukul 8.05,10.05 pagi.

    perkhidmatan platinum dah tak ditawarkan oleh ktm tapi tiket gold and silver still ada.

    kalau nak berjalan dalam bulan april ni, pihak ktmb ada bagi diskaun untuk tarikh perjalanan dlm bulan april sahaja. tiket gold pd asalnya RM35, tapi lepas promosi ni harga tiket gold RM26 sahaja.

    ReplyDelete
  3. Whоa! Τhіs blog loоκs ехаctly like my old
    one! It's on a completely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!

    Here is my web page - iphone repair

    ReplyDelete
  4. I think this iѕ one of the such a lot sіgnifіcаnt info for me.
    And i'm happy studying your article. However wanna observation on few common issues, The website taste is great, the articles is actually excellent : D. Excellent process, cheers

    Look at my site - iphone repair Damansara

    ReplyDelete
  5. Hey theгe! I'm at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

    Here is my blog wiredtree Review

    ReplyDelete
  6. Αsκіng quеstіons arе truly nice thing if уou are nοt undeгѕtаndіng anything
    totally, except thiѕ article pгoviԁеs
    рleasant understаnding уеt.


    Viѕit mу sіte ... http://repairiphonemalaysia.blog.fc2.com

    ReplyDelete
  7. nak tanya harga tiket ke ipoh berapa ya..sbb bru first tym naek kate api nie

    ReplyDelete
  8. skang ni plak brape ye kl ke ipoh...

    ReplyDelete

Click me