Persiapan masuk UPM

By | 11:58 AM 3 comments



assalamualaikum

lagi satu hari je lagi aku akan tinggalkan rumah and family tercinta. sebabnya tak lain tak bukan aku nak pergi berperang. ye berperang untuk study selama 4 tahun hahaha. jangan nak gelak sangat la, nanti kat sana dah tak boleh gelak pulak, ha achaner tuu ? tengah mengira detik dan waktu je ni untuk sampai ke 2 September 2012.



sebelum ni memang aku takde pengalaman duduk kolej / hostel ke sebab masa pelajar dekat PUO dulu aku tinggal dengan family je, rumah dekat buat apa duduk kolej. haa sekarang amek kau, sekali dapat UPM ( Universiti Putra Malaysia ) Serdang. lepas dapat tau je dapat UPM sesi 2012/2013 dalam bidang khusus Bacelor Kejuruteraan Perisian ( Software Engineering ) rasa bersyukur sangat-sangat, Alhamdulillah impian nak masuk U tercapai jugak akhirnya lepastu excited terus start nak beli barang-barang keperluan. tapi sebelum beli barang-barang tu sempat lagi google apa barang yang perlu ada sebelum masuk U, nampak sangat aku memang excited and kelam sikit. jom buat checklist !

Baju Kurung (10-15 helai cukup)
Kemeja (labuh melebihi paras punggung) 
Blouse (labuh melebih paras punggung)
Kain Gelap (Hitam sahaja bagi Politeknik)
Baju Riadah (Putih Suci sahaja bagi UiTM)
T-shirt 
Pajama
Sweater Cardigan
Slacks (colour hitam paling senang kot!)
Track Pants (Hitam suci bagi UiTM)
Jeans (Politeknik tak boleh pakai pergi kelas, UiTM tak boleh ketat)
Skinny Jeans (tak boleh pakai pergi kelas)
Camisole
Kain Dalam (suka hati hang la nak warna apa pon) 
Bra & Panties + Sport Bra (kalau rajin, bawa la)
Kain Basahan / Kain Batik
Tudung (bawa la stok nak pakai setiap hari, jangan bawa sehelai je)
Anak Tudung
Brooch
Tali Pingang (kalau perlu. kalau aku pakai slack, perlukan tali pinggang)
Jam Tangan
Baldi
Gayung
Bakul Kecil (buat letak shampoo semua tu)
Laundry Bag
Sabun Basuh Baju
Softlan
 Berus
Hangers (bawak banyak banyak banyak banyak!)
Towel (2 helai)
Berus Gigi
Ubat Gigi
Shampoo
Conditioner
Sabun Mandi
Pencuci Muka
Cotton Bud
Kasut (Heels tak boleh dipakai ke kelas untuk Politeknik)
Flip Flop (1 untuk ke toilet 1 untuk keluar)
Stokin (untuk ke kelas dan untuk bersukan)
Compact Powder
Lipbalm/Lipgloss
Eyeliner
Makeup Remover
Facial Cotton / Tisu Basah
Cermin
Lens
Lens Casing
Lens Solution
Cermin Mata
Sikat
Penyepit Kuku
Getah Rambut
Deodrant
Perfume 
Pads (Day & Night)
Pantiliners
Shavers
Tweezer
Tisu Paket
Telekung
Sejadah
Al-Quran
Yaasin
Bantal
Sarung Bantal
Cadar
Selimut / Comforter
Iron (kalau malas bawa, kena pinjam jiran sebelah bilik! hehe)
Jam Loceng
Payung Kecik (ikut negeri mana kau belajar. Kalau belah utara panas gila kot)
Handphone
Charger
Pendrive
Mug, Heater (Ada 'mesin' dia kat sana tapi kalau dah pemalas tahap dewa bawak je la)
Sudu & Garfu, Mangkuk
Ubatan (Kat UiTM tu ada Unit Kesihatan, so ikut suka la nak bawa ke tak)
Mangga / Lock
I/C
Driving License (Nak sewa kereta pergi meronggeng senang ye)
ATM Cards
Cash
Beg ke Kelas
Beg Meronggeng (Handbag ke apa ke - kalau rasa perlu)
Alat Tulis 
Dictionary (Kalau power English, tak payah la bawa)
Kertas Kajang sebeban & File (untuk simpan kertas anda itu. Nak beli kat Koperasi pon bolehhh)
Stok Makanan! (Maggi, Nestum, Milo, Nesafe etc ikut suka kau la!)

bila barang-barang semua dah beli, nak uruskan plak dokumen-dokumen untuk di fotostat, untuk disahkan dan segala dokumen yang UPM nak masa nak daftar nanti dan jugak dokumen untuk pinjaman PTPTN. rumit memang rumit jugak nasib baik ada kakak and ibu tercinta membantu. aku memang 1st time pinjam PTPTN, mase diploma dulu tak pinjam pon. aku ada apply biasiswa JPA itupon kalau dapat la ikut nasib, selain tu aku ada minta bantuan dermasiswa Yayasan Perak dengan Baitulmal, tunggu jela keputusan macam mana. maklum la bukan sikit nak bayar yuran , untuk semester pertama je dah sampai RM2335.00 ! yuran poli dulu RM260 je. berbeza sangat.


tiba masa untuk packing segala barang keperluan dalam beg. rasa nak bawak semua je kan tapi beragak la sikit bukan duduk sana sampai tua haha. aku pon tak tau la kategori barang aku ni banyak ke tak sebab aku google jugak barang-barang orang masuk U ni, tengok ada je lagi yang banyak dari aku. nasib la ada group untuk student intake 2012/2013 yang senior-senior buat untuk memudahkan pelajar baru bertanyakan soalan . dari situ dah boleh tau segala jawapan walaupun kita tak tanya lagi. tengok la gambar beg-beg yang bakal aku bawak nanti, banyak tak ? haha. aku tak tau la macam mana nak bawak sikit, rumah dah la jauh, bukannya senang nak ulang alik angkut barang.





sekarang ni tengah bersedia akal, minda, fizikal, mental untuk mulakan hidup baru di UPM dan bersedia nak belajar balik sebab dah lama tak bukak buku kan. nak menyesuaikan diri dengan kawan-kawan baru, enviroment baru. arghhh harap-harap dapat survive la bila duduk sana nanti kepada kawan-kawanku yang belom dapat tawaran tu, bersabarlah rezeki mesti berpihak pada korang suatu hari nanti janji kita kena usaha, doa dan tawakal. InsyaAllah. yang paling aku suka ialah UPM ada tempat cantik dekat ladang ternakan yang dalam filem lagenda budak setan tu. aww cantik sangat photoshoot kat situ.







cantik kan ? nak tengok lagi tekan sini
oklah tunggu ye untuk update hari pendaftaran nanti. 


Newer Post Older Post Home

3 comments:

  1. amboii...beg diaaaa :D bagai nak pergi selama-lamanya kat negara org. hehe. apa2 pon, wish u luck kat sna nanti. study2 tu , jaga ju kesihatn (:

    ReplyDelete
  2. Awk, mcm mana kita nak dftar nuffnang tu.?? Blh email sy x cara2 nya ?? Anisanasuhah@gmail.com

    ReplyDelete

Click me