Masalah bibir kering dan cara mengubatinya

By | 4:23 AM 2 comments



assalamualaikum
aku dulu pernah mengalami bibir kering yang terok sangat time sekolah dulu sampaikan aku tak boleh nak bergaya macam kawan-kawan yang lain sebab dorang kalau keluar pakai lipstik or lipbalm bagai, sampai hati aku meronta-ronta nak pakai jugak tapi akhirnya dapat kesan buruk dekat diri aku sendiri.
bibir aku kering sampai mengelupas la lepas tu aku suka kopek sampai la berdarah..errr sakitnya jangan cakap la bila lagi nak makan makanan pedas-pedas kan.

ramai jugak kawan-kawan aku yang suggest untuk ubat masalah bibir kering ni pakai la lips balm sebab melembapkan bibir kan, kononnya la kan...lepas tu aku terpengaruh and pakai sampai la bibir aku jadi semakinn terok. lepas tu memang aku stop la tak pernah pakai apa-apa selama 5 tahun ni dekat bibir aku bila nak keluar rumah. so aku pon macam haihhh orang lain bibir cantik halus mulus je kenapa la bibir aku macam orang sakit ni.

ada la sorang kawan aku ni suggest suruh beli Vaseline Petroleum Jelly and sapu dekat bibir aku yang bermasalah ni. aku beli Vaseline Petroleum Jelly ni dekat guardian, rupa-rupanya murah je RM4.90 saja.
lepas beli tu dalam kereta terus aku pakai sebab teruja sangat, hahaha. lepas tu dah lama-lama baru aku perasan yang bibir aku dah kurang masalah kering tu and kurang kulit mengelupas. Alhamdulillah aku dah jumpa ubat yang betul and sesuai dengan aku, thanks kawan yang suggest !





aku pon nak cadangkan dekat korang silalah guna Vaseline Petroleum Jelly kalau ada masalah bibir kering, in shaa Allah akan baik. banyak lagi kegunaan Vaseline Petroleum Jelly ni antaranya merawat kulit kering di siku, lutut, dan sebagainya and ada juga aku google Vaseline Petroleum Jelly boleh merawat masalah jerawat tapi tak tahu la betol ke tak nanti aku try ye. tambah-tambah bila dah pakai braces ni bibir selalu kering tau tapi aku just sapu je Vaseline Petroleum Jelly ni selesai masalah !

Newer Post Older Post Home

2 comments:

  1. Kat guardian ada ke ?

    ReplyDelete
  2. ade jual dekat guardian, watson and farmasi lain

    ReplyDelete

Click me